MMA (Arte Martiale Mixte)

Mixed Martial Arts (pe scurt MMA), in traducere Arte Martiale Mixte, este un sport de full-contact care permite folosirea unei mari varietati de tehnici, alcatuit dintr-un complex de arte martiale traditionale si netraditionale, in cadre competitionale organizate,si in sali de antrenament pentru amatori. Regulile permit folosirea unor tehnici de lovire si de lupta corp la corp,atat din pozitia “in picioare” cat si la sol.

Istoria recenta a MMA-ului isi are radacinile in competitiile de stiluri mixte organizate in Europa la inceputul secolului XX, in turneele de vale tudo organizate de familia Gracie in Brazilia incepand din 1920 si in competitiile inter-stiluri promovate in Japonia anilor 1970 de catre marele maestru Kanji “Antonio” Inoki.

Daca competitii intersitluri au mai fost inregistrate in isotria moderna a sportului,amintind aici lupta dintre boxerul John L. Sullivan si luptatorul greco-roman William Muldoon, in America anului 1887 sau intalnirea dintre luptatorul italian Giovanni Raicevich si maestrul Akitaro Ono in 1893, cu pregatire specifica stilurilor Judo si Jujutsu, prima organizatie oficiala care imbina stilurile europene de lupta cu artele martiale asiatice apare in Anglia anului 1899, sub numele de Bartitsu.

Parintele MMA-ului sub forma din ziua de azi este insa Bruce Lee, marele maestru, actor, regizor si filozof chinez, care pune bazele conceptului de arta martiala mixta in cadrul sistemului sau Jeet Kune Do.Cuvintele sale “cel mai bun luptator nu este un boxer, karateka sau judoka. Cel mai bun luptator este cineva care se poate adapta la orice stil” pot fi considerate ca stand la baza acestui sport atat de popular din zilele noastre.

“Nu exista arta mai buna decat fara nici o arta. Nu exista stil mai bun decat fara nici un stil”.

Termenul de Mixed Martial Arts a fost folosit pentru prima data de Jeff Blatnick, medaliat cu aur la olimpiada in proba de lupte greco-romane, comentator si mai apoi director al francizei UFC in fazele sale de inceput.

Pe plan mondial, artele martiale mixte au cunoscut cea mai ampla si mai viguroasa dezvoltare dupa 1990, odata cu aparitia si dezvoltarea a numeroase francize, de la Pride FC in Japonia, la Cage Rage in Marea Britanie si pana la cea mai celebra si mai populara organizatie a momentului, Unlimited Fighting Championship in Statele Unite ale Americii.In ultimii ani, organizatii ca Elite XC, Affliction Entertainment, M-1 Global, Dream au fost prezente pe scena mondiala a acestui sport, inregistrand un nivel de popularitate din ce in ce mai ridicat, dar nereusind sa se ridice la nivelul de organizare si neputand concura la nivel de business cu gigantul american UFC.


                                              


Cei interesati de articole sportive pentru MMA, poate apela direct la magazinul online Olympus Sport din Bucuresti, site www.olympus-sport.ro

Gama de produse este foarte variata, pentru absolut toate nevoile, incepand de la sorturi, tricouri, manusi, casti de protectie si bineinteles toate accesoriile de protectie.